10 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana

0
263

Astazi 9 mai 2017 la Casa de Cultura Pontus Euxinus Navodari orele 16,30 s-au sarbatorit trei evenimente importante in istoria Romaniei:  s-au implinit 10 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si Ziua Europei, tot astazi 9 mai s-a sarbatorit si Ziua Independentei Romaniei proclamata la 9 mai 1877 si sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial la 9 mai 1945.

Evenimentul s-a deschis cu intonarea imnului Uniunii Europene “Oda Bucuriei” de Beethoven interpretat la vioara de eleva Sara Maria Calapod de la Scoala nr. 1 Navodari si in interpretare vocala de catre eleva Diana Damian melodii in limbile de circulatie internationala: engleza, franceza, italiana care sunt membre UE.

Tot si cu ocazia Zilei Europei a avut loc si o intalnire a etniilor din Dobrogea: rusi-lipoveni, tatari si romani care si-au prezentat obiceiurile si traditiile si produsele traditionale etniilor lor.

Etnia tatarilor au avut un scurt istoric despre venirea lor in Dobrogea, obiceiurile lor legate de nunta si pastrarea cu sfintenie a preparatelor sale culinare cum ar fi: baclavaua, sarailiile, suberec.

Etnia ruso-lipoveneasca ne-a prezentat un scurt istoric despre venirea lor in Dobrogea si insemnatatea bisericii in comunitatea lor,ne-au incantat cu cantece traditionale si cu preparate culinare cum ar fi: malasolca, scordolea, coltunasi cu branza, zacusca de peste, placinta de varza si racituri de peste.

Romanii au venit cu cantece traditionale iar ca produse am avut: paine de casa, cozonac, placinte dobrogene cu branza dulce, stafide si sarata, branzoaice, bulz si dulceturi romanesti.

Mentionam ca este ce-a de-a treia prezentare gastronomica cu produse traditionale ale etniilor.

Multumim pe aceasta cale etniilor participante la acest frumos eveniment, scolilor si elevilor participanti cat si colectivului Casei de Cultura pentru frumoasele evenimente pe care le realizeaza cu atata daruire si ii asteptam si la urmatoarea editie.