Ziua Internaţională a Cărţii şi Ziua Bibliotecarului

0
678

În fiecare an, pe data de 23 aprilie, sunt marcate două evenimente care au în centru cartea şi cititorii: este vorba despre Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor şi Ziua Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor, prima manifestare de acest fel desfăşurându-se în anul 1995.

Data de 23 aprilie nu a fost aleasă întâmplător, această zi marcând dispariţia a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Şi pentru că lectura nu poate fi concepută în afara bibliotecilor, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, pe data de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Primele demersuri în acest sens au fost făcute încă din anul 1998, când Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie şi Ziua Bibliotecarului.

In data de 21 aprilie 2017 ora 16  in cadrul Casei de Cultura Pontus Euxinus Navodari a avut loc lansarea de carte a doi autori: Constantin Costache cu volumul de proza “Singur impotriva oceanului” si a lui Alexandru Matei cu volumul “Apocalipsa Zombie”.

Invitati pentru a prezenta aceste doua volume de carti au fost:

–         Angelo Mitchievici – Presedinte USR filiala Dobrogea

–         Mihaela Merivei – poet USR

–         Otilia Ardeleanu – scriitor USR

–         Moderator – Enache Tusa – profesor universitar, sociolog, om de televiziune

La acest frumos eveniment a fost prezenta din partea Primariei si Consiliului Local Navodari, doamna viceprimar Liliana Mara care a avut numai cuvinte de lauda la adresa celor doi scriitori seniorului Constantin Costache pentru volumul “Singur impotriva oceanului”, iar pentru Alexandru Matei elev la Scoala nr. 2 clasa V-a A l-a incurajat pentru imaginatia sa bogata in crearea personajelor la o varsta atat de frageda “Apocalipsa Zombie”. Incurajari si laude a mai primit si din partea domnului Mitchievici Angelo iar profesoara de limba romana care ii este si diriginta lui Alexandru i-a fost alaturi cu colegii din clasa lui.

La sfarsitul acestui eveniment doamna directoare a Casei de Cultura Pontus Euxinus Navodari a inmanat diplome scriitorilor autorilor si bibliotecarilor (fiind ziua bibliotecarului).

Multumim celor prezenti la eveniment: USR filiala Dobrogea, postului LTV si tuturor celor prezenti iubitori de carte.