În preajma Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța face un apel către consumatori să achiziționeze produse alimentare doar din spații și unități supuse controlului sanitar veterinar, evitându-se astfel alimentele rezultate
din activități clandestine, pentru care nu se cunoaște proveniența, condițiile de păstrare și manipulare.
📌În această perioadă, va fi asigurată permanență la nivelul D.S.V.S.A. Constanța, C.S.V.S.A.O. inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
📲 La nivelul UAT Năvodari, consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor la C.S.V.S.A.O. Năvodari, str. Cabanei, nr.3, precum și la numărul de telefon: 0784/206.520.
În scopul prevenirii apariției de toxiinfecții alimentare, D.S.V.S.A. Constanța dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere și control sanitar veterinar a activităților de producere, depozitare,
transport și valorificare a cărnii de miel, ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, peștelui și produselor din pescuit pe teritoriul Județului Constanța.
🐑Sacrificarea Mieilor/lezilor
Sacrificarea mieilor și iezilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul A.N.S.V.S.A. In abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploatații comerciale și gospodăriile populației, însoțite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca de sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în piețele agroalimentare numai dacă sunt însoțite de certificate de sănătate publică veterinară și transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, piețe care trebuie să dețină spații special amenajate pentru depozitarea și comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile organoleptice, fizico-chimice și microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final. Funcționarea potențialelor locuri de sacrificare temporare va fi permisă numai în perioada 09 aprilie – 19 aprilie 2024.
🥛Lapte și produse lactate
Micii producători care comercializează lapte și brânzeturi în piețele agroalimentare și târguri sunt înregistrați sanitar veterinar în conformitate cu Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 111/2008.
Acești producători trebuie să dețină fișa de sănătate a animalelor, care să ateste că laptele crud și produsele din lapte obținute provin de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin
intermediul laptelui, precum și de carnete de sănătate sau fișe de sănătate ale persoanelor ce manipulează aceste produse și care să ateste că nu suferă de boli infecto-contagioase.
Brânzeturile destinate comercializării vor fi expuse la vânzare în spații special amenajate din cadrul piețelor agroalimentare și târgurilor, în vitrine special destinate acestui scop, în tăvi ușor de curățat și igienizat.
Comercializarea brânzeturilor de la micii producători se realizează în ambalaje de unică folosință curate, iar trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare în care se vor face mențiuni referitoare le denumirea produsului, numele producătorului, locul l producerii și data obținerii prin afișarea în momentul expunerii la vânzare și pe toată
perioada comercializării produselor a acestor informații pe tăblițe sau panouri aplicate în dreptul fiecărui produs comercializat fie aplicarea pe ambalajul de transport a unor etichete adezive.
🥚Ouăle și produse din ouă destinate consumului uman
Producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare și centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislației sanitare
veterinare în vigoare.
Transportul ouălor să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comercializare să fie asigurate temperatura și igiena corespunzătoare.
Ouăle sunt marcate cu codul producătorului și provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor.
Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în piețele agroalimentare și târguri.
Ouăle cu coaja crăpată sau lovită sunt retrase de la comercializare și sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.
🎣Peștele și produsele din pescuit
Comercializarea peștelui și a produselor din pescuit se realizează numai în spații și locuri special amenajate, care permit desfășurarea acestor activități în conformitate cu Reg. CE. 852/2004 și Reg. CE. 853/2004 și înregistrate sanitar veterinar conform prevederilor Ord Președintelui ANSVSA 1 11/2008, cu modificările și completările ulterioare. Gheața utilizată pentru menținerea temperaturii peștelui proaspăt va fi în cantitate suficientă și obținută numai din apă potabilă. La achiziționarea peștelui proaspăt, acesta trebuie să prezinte:
1. culoare vie, pigment irizat sau opalescent;
2. mucus apos, transparent, ochii ieșiți din orbite, pupilă neagră strălucitoare;
3. branhii de culoare deschisă, fără mucus;
4. carnea fermă și elastică, cu suprafață netedă.
Trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin etichete și alte documente însoțitoare chiar dacă peștele provine din acvacultură sau din pescuit.
Se vor comercializa doar pește și produsele din pescuit cu caractere organoleptice nemodificate și care nu sunt infestate cu paraziți vizibili.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a piețelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoțite de documente care să ateste proveniența acestora, care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.
⛔ Se interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și nonanimală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.